Het klimaat van Egypte

Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Het hele jaar door zijn er binnen hetzelfde etmaal grote temperatuurverschillen. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in hetzelfde etmaal ligt in de woestijn meestal zo rond de 20 graden. In de hoofdstad Caïro en in de badplaatsen langs de Rode Zee zijn deze verschillen kleiner; daar is het verschil binnen één etmaal slechts zo’n 11 tot 15 graden.

 

Neerslag

De enige neerslag die valt in Egypte is in de vorm van regen. In vrijwel het hele land valt weinig tot vrijwel geen regen. De enige streek waar in de wintermaanden wat regen te bespeuren is, is het noorden van het land dat grenst aan de Middellandse Zee. Het gebied rondom Alexandrië  meet op jaarbasis zo’n 200 millimeter aan neerslag. Iets zuidelijker ligt de hoofdstad Caïro waar per jaar iets meer dan 10 mm valt. Dat is net zo veel als bij ons op één vrij regenachtige dag. Nog zuidelijker is regen een zeldzaamheid.

Hitte

Wie niet van hitte houdt kan vanaf april tot en met oktober beter wegblijven uit Egypte. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30 graden en (veel) hoger. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden in de schaduw geen vreemd verschijnsel. In de wintermaanden loopt de temperatuur op naar zo’n 20 tot 30 graden, in het noorden zelfs nog iets onder de twintig graden.

Zeewater

De Rode Zee aan de oostzijde van Egypte is één van de populairste snorkel- en duikbestemmingen ter wereld. Niet alleen vanwege het mooie onderwaterleven maar ook vanwege het heerlijk warme zeewater. In de eerste drie maanden van het jaar is het zeewater op z’n koelst met “slechts” 21 tot 22 graden. Daarna loopt de watertemperatuur snel op naar waardes van 28 tot soms zelfs 29 graden in de maanden augustus en september. Niet alleen aangenaam voor duikers en snorkelaars, maar ook voor de zwemmers en beoefenaars van andere watersporten.

Afkoeling

In de woestijn kan het ’s nachts flink afkoelen. Belangrijk is om voor ’s nachts daarom een warme trui of een vest mee te nemen.

Winterzon

De winters zijn aangenaam en langs de Rode Zee kust zeer zonzeker. Met temperaturen tussen 20 en 30 graden in de periode november tot en met maart is Egypte een uitstekende winterzon bestemming. Niet voor niets dat veel Egypte-liefhebbers juist deze periode uitkiezen voor hun vakantie.

Hete wind: de Khamsin

In Europa wordt dit verschijnsel vaak een sirocco genoemd: een zeer warme wind vanuit de woestijn die vaak gepaard gaat met veel woestijnzand in de lucht. In Egypte doet dit verschijnsel zich jaarlijks rond april voor en zorgt voor veel last bij mensen met gevoelige luchtwegen of contactlenzen. Omdat de wind vrij van blokkades vrij over de woestijn kan waaien kunnen er tijdens deze woestijnstormen windsnelheden van zo’n 140 kilometer per uur bereikt worden en kan de temperatuur binnen een tijdsbestek van 2 uur maar liefst 20 graden stijgen!

Temperatuur gemiddelden

Januari is de maand met de laagste temperatuur. De temperatuur zal ’s nachts minimaal 16 graden zijn, en overdag zal het niet warmer dan een graad of 24 worden.

Augustus is de maand met de hoogste temperatuur. In deze maand ligt de temperatuur ‘s nachts minimaal 29 graden zijn, en overdag kan de temperatuur stijgen tot boven de 35 graden.

Juni is de maand met de gemiddelde temperatuur. In de nacht is het ongeveer 27 graden zijn, en overdag zal het zo rond de 33 graden worden. Vanaf de maand september begint de temperatuur te zakken. Het is dan ’s nachts zo rond de 27 graden zijn en overdag wordt het niet warmer dan 33 graden.

Zon opkomst en ondergang

In de grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 13.7 uren van 05:51:16 tot 19:33:45. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de ‘kortste’ dagen; de zon is er alleen tussen 06:20:02 en 16:54:49. Je hebt dan dus maar 10.57 zon per dag.