Marsa Alam

Marsa Alam bevindt zich in het uiterste zuiden van Egypte aan de Rode Zee, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van de bekende Hurghada. De betwiste grensregio met Sudan is slechts een honderdtal kilometer verwijderd. Ten westen van Marsa Alam bevindt zich een zeer onherbergzame woestijnbergketen die de Rode Zee kust scheidt van de zo belangrijke Nijlvallei. Gelukkig is de Nijl vanuit Marsa Alam vrij vlot bereikbaar via een weg naar Edfu, reeds aangelegd door Ptolemeus II tijdens de Griekse periode van het oude Egypte, die één van de vele wadi’s (droge rivierbeddingen) doorheen het gebergte volgt.

Ten westen van Marsa Alam ligt de Rode Zee die zijn ontstaan te danken heeft aan de rif vorming tussen enkele belangrijke geologische platen. Hierdoor is de Rode Zee enorm diep, tot enkele duizenden meters, en omdat ze bijna volledig is ingesloten door land zijn er zo goed als geen getijden, is het water zeer warm en is er een enorm percentage aan endemische vis en koraalsoorten (soorten die nergens anders ter wereld voorkomen). Langs de kust vind je overal ongerepte kleurrijke koraalriffen terug.

Marsa Alam heeft een woestijnklimaat met extreem hete zomers en warme winters. De temperatuur varieert gevoelig gedurende de verschillende seizoenen, met maxima die schommelen ronde de 45°C in de zomer en minima van zo’n 10°C (’s nachts) in de winter. In de woestijn kunnen de wintertemperaturen nog verder dalen.
Gelukkig is in Marsa Alam zo goed als altijd een verfrissende zeebries aanwezig die de extreem hete zomertemperaturen toch draaglijk maken.

Het aantal uren zon per dag is enkel afhankelijk van het jaargetijde, meer dan 12 uur in de zomer en zelfs in het hartje van de winter daalt het niet onder de 9 uur per dag. Je zal de zon waarschijnlijk nooit zien verdwijnen achter de wolken (die zijn er gewoonweg niet) en gemiddeld regent het één dag per jaar in deze regio.
Marsa Alam werd tijdens de jaren ´80 ontdekt door duikers en blijft nog steeds één van de favoriete duikgebieden met zijn grote aantallen dolfijnen, schildpadden en zelfs zeekoeien. Andere toeristen worden dan weer aangetrokken door de onverstoorde rust die je hier nu nog kan terugvinden, de ideale plek voor een ontspannende week vakantie.

Geschiedenis van Marsa Alam

De geschiedenis van de regio rond Marsa Alam begint reeds in het oude steentijdperk met verschillende sites waar holbewoners ons duizenden jaren oude rotstekeningen hebben nagelaten. Deze prehistorische kunstvorm groepeert o.a. afbeeldingen van de jacht en verschillende diersoorten zoals giraffes, struisvogels en jachthonden.

Graffiti uit latere periodes kan je ook terugvinden in wadi Hammamat, in de buurt van El Quseir. Deze rotsinscripties dateren vanaf de faraonische periode tot en met de 20ste eeuw. Tijdens deze faraonische periode was Marsa Alam een onontbeerlijke schakel in de economie van het oude Egypte, wegens de enorme hoeveelheden koper, lood, goud en edelstenen die in dit kustgebied terug te vinden waren.

Waarschijnlijk werd de eerste echte weg die Marsa Alam met Edfu (aan de Nijl) verbond aangelegd tijdens de heerschappij van Ptolmeus II (281-246vC). Deze route ging doorheen de Wadi el Gemal (Kamelenvallei) en haar belangrijkste functie was het transport van edelstenen en metalen vanaf de Rode Zee kust naar de Nijlvallei.

Tijdens de Romeinse periode werd de regio vooral een belangrijke bron van graniet voor het hele Romeinse Rijk. Eén van deze steengroeves, Mons Claudianus, kan je bezoeken in de buurt van Safaga.

Sommige goudmijnen werden tot in de Britse koloniale periode uitgebaat, maar moesten eventueel gesloten worden wegens de enorm hoge exploitatiekosten. Recent werden sommigen echter opnieuw geopend met de meest moderne goudwinningstechniekenen bieden opnieuw werk aan een klein aantal lokale inwoners, hoewel de grootste kans op een job steeds meer te vinden is in de toeristen industrie nu Marsa Alam stilaan wordt uitgebouwd tot een volwaardige vakantiebestemming.

De eerste toeristeninfrastructuur verrees in de jaren ’80 en bestond voornamelijk uit tentenkampen voor de duikers die wilden duiken in de ongerepte koraalgebieden rond Marsa Alam. In 2001 werd de internationale luchthaven echter geopend en kwamen de investeringen in een stroomversnelling terecht. In juli 2007 werd de rechtstreekse verbindingsweg tussen Marsa Alam en de Nijlvallei geopend waardoor toeristen nu ook zeer vlot de archeologische sites van het oude Egypte kunnen bezoeken.

Luchthaven Marsa Alam

De luchthaven van Marsa Alam werd aangelegd als reactie op de toenemende vraag van Europese reizigers naar goed bereikbare bestemmingen aan de Rode Zee in het zuiden van Egypte. De luchthaven werd geopend op 16 oktober 2003.
Luchthaven Marsa Alam werd gebouwd door EMAK Marsa Alam for Management & Operation Airports SAE, een dochtermaatschappij van M.A. Al-Kharafi Group of Kuwait.

De luchthaven verwerkt 600 passagiers per uur, maar in de toekomst wordt dit uitgebouwd tot 2500.

Tijdszones: Brussel , Marsa Alam, tijdsverschil 0 uren.

Tussen Brussel (België) en Marsa Alam (Egypte) ligt een afstand van 3846 kilometer, voor een vlucht van ongeveer 05:30 uur. De luchthaven van Marsa Alam wordt streng beveiligd. Bij aankomst gaan we eerst onze visum kopen en dan naar de bagageband om onze koffers op te halen. Buiten wacht er iemand op ons met een busje om ons naar de boot te brengen.

Op de luchthaven van Marsa Alam zijn de volgende voorzieningen aanwezig:
• Internet cafe
• Politiebureau
• Ehbo
• Duty free winkels
• Lounge gedeelte
• Boekhandel en juwelier
• Cosmetica en parfumerie
• Bazaars
• Bank en geldautomaten

124124

Hamata

In de meest zuidelijke regio van de Egyptische kust ligt de haven van Hamata. Hier liggen alle schepen die vertrekken naar het dolfijnenrif Sataya. De afstand van de luchthaven van Marsa Alam naar de haven van Hamata is ongeveer 2 a 3 uur rijden (230 kilometer) en ligt ver van de “bewoonde” wereld.

Alles wat je ziet om je heen, de hele weg van de luchthaven Marsa Alam naar de haven van Hamata is woestijn, zand, bergen, een aantal kamelen en natuurlijk de Rode Zee. Nog geen vier jaar geleden was er helemaal niets. Met de voltooide bouw van de nieuwe haven van Hamata en een aantal resorts, wordt het al iets voller. In de haven van Hamata liggen een aantal schepen die de mensen voor een dagje naar het dolfijnenrif brengen om daar te zwemmen met de dolfijnen of die er wat langer blijven liggen net zoals wij.

Wanneer we aankomen in de haven van Hamata, ligt onze boot, de Sea Dream, op ons te wachten. Meestal ligt de boot iets verder van de haven af en worden we met de zodiac’s opgehaald en brengen ons naar de boot. Ook onze bagage wordt dan per zodiac naar de boot gebracht.

De nieuwe haven waar onze boot ligt

Deze foto is van drie jaar geleden. Er stond toen haast nog niets. Nu staan er veel (niet afgebouwde) resorts langs de weg naar de haven van Hamata.

Geschiedenis van Hamata

Als je zou kijken in een encyclopedie, zou je waarschijnlijk één foto van Hamata daar vinden. Het was vroeger eigenlijk één moskee, één school, één resort, één restaurant, een aantal kamelen en een paar geiten. Als je te gast wilde zijn in het resort of in het restaurant, dan moest je dat in een boek schrijven. Dit was niet omdat het zo druk en populair was, maar omdat ze het nodig hadden om te weten of er iemand kwam of niet. Er was totaal geen concurrentie, maar het overnachten en het eten was goed en de prijzen waren laag.

Hamata Resort

Restaurant

School

Net om de hoek van Hamata lag het Wadi Gemal National Park ofwel de “Vallei van de kamelen”.

Dit is een uitgestrekt gebied van land- en kustwateren en ligt ten zuiden van Marsa Alam.

Het omvat vele diverse ecologische habitats en een rijke verscheidenheid aan dieren zoals de Nubische Ibex en de Hyrax alsook wilde ezels, kamelen en gazelles.
Het gebied werd als een Nationaal Park aangewezen door het Egyptische agentschap voor Milieuzaken Zaken in januari 2003.

Het heeft betrekking op een totaal van ongeveer 5000 vierkante kilometer, waaronder verschillende eilanden, een stuk van de mangrove rijke kustlijn en een uitgebreid bergachtig gebied binnenland die één van Egyptes grootste woestijn wadi’s omringen.

In de Wadi El Gemal werd vroeger het water gekanaliseerd uit de bergen naar de kust.

Sataya

Sataya is een hoefijzervormig rif (Sataya Reef) van ongeveer vier kilometer lang.
Sataya Reef is ook bekend als het Dolphin Reef en ligt aan de zuidelijke kant van Marsa Alam en Hamata.

De afstand van de haven van Hamata naar Sataya is ongeveer twee tot drie uur varen.

Het Sataya rif heeft zijn toepasselijke naam (Dolphin Reef) te danken aan de vriendelijke zeezoogdieren die daar veel te zien zijn. Tevens is er bij het rif een prachtig schouwspel te zien met veel verschillende soorten kleurrijke vissen. Het rif is een perfecte bestemming voor snorkelaars. De diepte van het Sataya rif varieert van vier tot veertig meter. Op de plek waar de boot voor anker ligt is het ongeveer acht tot tien meter diep. Verder op (ongeveer vijf minuutjes vanaf de boot) ligt de Crystal Temple. Dit kleine gebied wordt ook wel de “baarmoeder” genoemd aangezien de moeder dolfijnen hier ook wel hun jongen baren. Het is hier zeer ondiep, zelfs zo ondiep dat je er kan staan op de zachte zandbodem. De watertemperatuur is hoog genoeg om het hele jaar door te kunnen snorkelen en zwemmen met dolfijnen. Door de weinige regen in dit deel en het feit dat er geen rivieren in de Rode Zee uitmonden, is het water buitengewoon helder. Dit is de ideale situatie voor snorkelaars, die zodoende een goede zichtbaarheid hebben om het natuurschoon onder water te kunnen bewonderen. In de eerste drie maanden van het jaar is de watertemperatuur zo’n 21 of 22 graden, dat verder in het jaar zelfs oploopt tot zo’n 25 graden.