Wat is snorkelen eigenlijk precies?

Een snorkel is een pijp van ongeveer 2 cm dikte en 45 cm lengte waaraan een mondstuk is bevestigd. Hiermee kan men onder water ademen. De sport (of hobby) die ermee wordt beoefend heet snorkelen. Vaak wordt een snorkel gebruikt in combinatie met een duikbril. Men kan dan met het gezicht naar beneden kijken en in- en uitademen door de snorkel.

Technisch gezien is snorkelen: zwemmen met een buis in je mond, zodat je kunt ademhalen terwijl je je neus en mond onder water houdt. Maar eerlijk is eerlijk: snorkelen is vooral gaaf. Dankzij de combinatie van de snorkelbuis met een duikbril kan je namelijk heel goed onder water rondkijken. Snorkelen is ook niet moeilijk.

Wat heb je nodig voor het snorkelen?

De basisuitrusting om te snorkelen is:

• Masker
• Snorkel
• Vinnen
• Wetsuit of shorty

Om te kunnen genieten van het snorkelen, is een goede voorbereiding van belang. Wanneer je geen ervaring hebt met snorkelen, is het aan te raden om eventueel een snorkel-les te nemen voordat je gaat zwemmen met dolfijnen. Tijdens onze reis zijn er twee snorkelinstructeurs aanwezig die je persoonlijk willen helpen met het snorkelen.

Voor snorkelen heb je geen dure spullen nodig. Wel is aan te raden om je snorkeluitrusting te kopen bij een duikschool. Het belangrijkste is een goede duikbril, een goede snorkelbuis en goede vinnen en eventueel een wetsuit. Een wetsuit is aan te bevelen wanneer je lang in het water wilt blijven of wanneer je het snel koud hebt.

Bekende merken zijn: Cressi, Tusa, Mares en AquaLung.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun eigen snorkeluitrusting te kopen. Het voordeel hiervan is dat alles persoonlijk op jouw maat is uitgezocht. Het is van uiterst belang dat je snorkeluitrusting helemaal goed zit om teleurstelling te voorkomen tijdens het snorkelen. Bij een te groot masker kan er al snel water in komen en dit is zeer hinderlijk tijdens het snorkelen. Bij de vinnen is het van belang dat ze precies pas zijn. Bij te grote vinnen kan je niet goed vooruit doordat er teveel speling zit en bij te kleine vinnen is de kans op kramp groot.

Wat moet je leren om te kunnen snorkelen?

Het klink raar, maar het belangrijkste wat je moet leren is ‘rustig blijven ademhalen’. De snorkelbuis bevat ook lucht, waardoor je met het ademen een stuk ‘loze ruime’ hebt. Als je met korte snelle teugen adem haalt, komt de verse lucht niet verder dan je snorkelbuis. Haal dus rustig adem. Iets wat je echt moet leren om goed te kunnen snorkelen, is horizontaal stil in het water liggen terwijl je rustig doorgaat met adem halen. Het voordeel van deze techniek is dat je (zelfs in heel ondiep water) stil kan liggen, waardoor je veel meer kan zien van de prachtige onderwaterwereld en de dieren op de bodem weer in beweging komen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is belangrijk om te gaan snorkelen. Allereerst is het belangrijk dat je duikbril en snorkel goed passen. De elastieken band aan de duikbril kun je strakker of losser doen voor een betere pasvorm. Om te voorkomen dat je duikbril beslaat aan de binnenkant, smeer je je glazen in met spuug en afspoelen.

Smeer je goed in met zonnebrand wanneer je gaat snorkelen.

Ken de beginselen van het snorkelen.

Met een snorkel kun je onderwater ademhalen. Klinkt logisch, maar mentaal gezien werkt het wat anders. Want onderwater kun je eigenlijk helemaal geen adem halen.

Daarom is het goed om eerst even te wennen aan het zwemmen met een snorkel. Blijf rustig ademhalen. Krijg je water in je snorkel, blaas dit dan met kracht er weer uit. Tweede tip is om alvast te oefenen met rustig horizontaal in het water liggen. Het is niet heel moeilijk, eigenlijk gewoon een kwestie van ontspanning.

De derde tip is het afspreken van tekens. Onder water kun je niet met elkaar praten, maar het is wel belangrijk dat je kunt communiceren. Het oké-teken (duim en wijsvinger in een rondje tegen elkaar) ken je misschien al. Spreek ook af wat het teken is om even te wachten, te stoppen, een foto te maken etc.

Raak niks aan

Ook al ziet alles er nog zo grappig, schattig en kleurig uit: raak niks aan! Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf (er leven ook giftige zeedieren in het koraal), maar het is bovendien erg gevaarlijk voor het koraalrif en het leven in het koraalrif. Koraal bestaat uit allemaal heel kleine levende wezens (koraalpoliepen) en is zeer kwetsbaar. Elke aanraking kan het doden. Bovendien is koraal vlijmscherp en haal je snel je huid open! Wanneer je te dicht langs het koraal zwemt, kan je je erg pijn doen en openhalen. Het beste is om gewoon heel rustig bij het rif te liggen, je langzaam voort te bewegen met je vinnen en genieten van het prachtige rif en de vele kleurrijke vissen die rond het rif zwemmen.

Houd anderen, tijd en omgeving in de gaten

Alles is prachtig en mooi. Zonder het te weten, kun je gemakkelijk grote afstanden afleggen omdat je telkens weer iets moois verderop ziet. Houd daarom ook andere snorkelaars en de tijd in de gaten en kom af en toe boven water om te checken hoe ver je bent afgedwaald.

Risico’s bij het snorkelen

Natuurlijk is snorkelen geen sport zonder risico’s. Het is dan ook beter om steeds met z’n tweeën te gaan.. De één ziet dingen die de ander niet ziet, en je kunt elkaar zo nodig helpen. Laat kinderen in ieder geval nooit alleen snorkelen.
Een van de grootste gevaren is (onnodige) paniek. De aanwezigheid van een tweede persoon c.q. volwassene, verkleint de kans daarop enorm.

Golven kunnen zorgen dat je water in je snorkelbuis krijgt. Blijf daarom vooral uit de buurt plaatsen waar de golven breken. Daar wordt je namelijk niet door het water opgetild, maar stroomt het water juist over je heen!

Houd er rekening mee dat koraal enorme wonden kunnen veroorzaken, zelfs als je er maar zacht langs schaaft. Blijf daarom minstens een meter uit de buurt.
En pas op: een wond voelt in het water aan alsof er niets gebeurd is, terwijl je misschien wel hard bloedt.

En natuurlijk hebben we nog ‘natuurlijke’ gevaren, zoals kwallen en alles wat leeft in de onderwaterwereld en niet te vergeten het koraalrif. Als je veel onder water bent, heb je eventueel kans op oorontsteking. Je mag met een oorontsteking vaak een aantal dagen niet snorkelen.

13

Onderwaterfotografie bij het snorkelen

Foto’s maken tijdens het snorkelen is natuurlijk fantastisch. Thuis nagenieten. En als je digitaal fotografeert, kan je terug op het strand al aan de zonaanbidders laten zien wat je bij het snorkelen gezien hebt.

Het koraalrif bevindt zich in het ondiepe gedeelte van de Rode Zee en is perfect om te verkennen tijdens het snorkelen. Het is een bijzondere kleurexplosie van plantjes die eigenlijk diertjes zijn en diertjes die op planten lijken. Ook vind je er bijzondere vissen die hun eten zoeken in het voedselrijke water. Het koraalrif staat echter ook onder constante bedreiging door opwarming van het zeewater, vervuiling en de mens die het rif stuk maakt. Ruim dertig procent van het koraalrif op de wereld kan als verloren worden beschouwd. Daarom is het erg belangrijk om je aan een aantal regels te houden tijdens het snorkelen. Dolphin-air vertelt waar je op moet letten om het koraal én jezelf niet te beschadigen.