Egypte algemene informatie

Egypte, het land van de farao’s, piramides en de zon die altijd schijnt.
Oppervlakte: ruim 1 miljoen km2.
Aantal inwoners: 70,8 miljoen.
Hoofdstad: Cairo
Taal: Arabisch
Godsdienst: Moslims: 94%
Visum nodig: ja

Het klimaat van Marsa Alam/Hamata/Sataya

Het gebied in Marsa Alam, de haven van Hamata en het rif van Sataya is één van de meest zuidelijk en dus ook warmste plekken van Egypte. Het ligt op de Kreeftskeerkring, wat betekent dat tijdens de zomerzonnewende de zon hier loodrecht boven de aarde staat. Dit is merkbaar aan de hoge temperaturen en de zeer felle zon die overdag vrijwel continu aanwezig is.

Wolken komen bijna niet voor en regen is een zeldzaamheid. De meeste jaren regent het één of twee dagen in het hele jaar. Sataya heeft het geluk dat er vaak een ligt verfrissende wind vanaf de Rode Zee staat, waardoor de hitte een beetje uit te houden is in de zon.

Klimaatcijfers:

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Marsa Alam:

1 gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantaluren zon
per dag
gemiddeld aantaldagen neerslag
per maand
januari 23 13 9 0
februari 24 14 10 0
maart 27 16 10 0
april 30 20 11 0
mei 32 23 12 0
juni 35 25 13 0
juli 35 26 13 0
augustus 35 26 12 0
september 34 25 11 0
oktober 32 22 10 0
november 27 18 10 0
december 25 15 9 0
 = 0-5 mm ●   = 6-30 mm ●   = 31-60 mm ●   = 61-100 mm ●   = 101-200 mm ●   = meer dan 200 mm

Hygiëne

Egypte is niet bepaald een schoon land. De hygiëne is er zeer slecht. In het hotel is het vaak nog wel oké maar vooral in de lokale restaurants en bars is het niet altijd schoon. Je zult dan ook veel zwerfhonden en katten zien die van de afval op straat leven. Ook taxi’s, busjes etc. zijn niet schoon. Het is verstandig om een flesje desinfecterende hand-gel mee te nemen in je handbagage. Tijdens ons verblijf op de boot is de hygiëne zeer schoon. Hier hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Alles is er super schoon en er wordt dagelijks schoongemaakt, o.a. de toiletten en je douche in je cabine.

Eten en drinken

Vanwege de hitte en de sterke verdamping heb je soms niet in de gaten dat je veel vocht verliest. Zorg er daarom voor dat je genoeg drinkt, minstens 2 liter op een dag. Let erop als je een flesje water koopt dat deze verzegeld zijn. Om diarree te voorkomen is het verstandig om geen kraanwater in Egypte te drinken. Op de boot wordt alle groente en fruit gewassen en gekookt in water uit zuiver mineraalwater. Ook is er op de boot een grote jerrycan met mineraalwater aanwezig waarmee je de hele reis je flesje kan bijvullen. Tevens is er een ijskast met allerlei soorten frisdranken. Mocht je toch diarree krijgen is het verstandig wat tabletten
bij de hand te hebben.

Kleding

Het kan s ‘avonds en s ‘nachts afkoelen. Verstandig is om een trui of vest mee te nemen. Overdag heb je meestal badkleding aan en in de avond wat je zelf wilt. Het is en blijft een Islamitisch land, je zult met respect worden behandeld als je zelf ook respect toont voor de gewoontes en gebruiken van dit land. Het is daarom niet gewenst om topless te lopen of te zonnen.

Inentingen

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor Egypte. Wanneer je je toch wilt laten inenten, dan zijn de volgende vaccinaties aan te raden: Hepatitis A en DTP.

Geld

De Egyptische Ponden zijn lager in waarde dan de Euro. De koers wisselt om de paar dagen. Wat de koers is op het moment dat je in Egypte bent kan je het beste vragen op het vliegveld.
In toeristische plaatsen kan je ook gewoon met euro’s betalen. Het briefgeld in Egypte is zeer onhygiënisch, desinfecterende hand-gel is aan te raden!

Cultuur

De bevolking in Egypte is bovenal Soennitisch Islamitisch. Het merendeel woont in de grote steden. Kijk niet verbaasd als een Egyptenaar je uitnodigt voor een kopje (zwarte) thee. Het afdingen speelt een grote rol in het dagelijks leven. Je kunt vrijwel op alles afdingen, ongeveer 60 tot 65% van de vraagprijs. Ook het geven van fooi is ingebakken in de Egyptische cultuur.
In de cultuur van Egypte is het niet gewenst om bloot of topless te zonnen. Het is dan ook verplicht om badkleding te dragen. Wel jammer wanneer je een sauna-freak bent……

Bakshees (= fooi)

In Egypte is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk en het kan de service positief beïnvloeden. Realiseer je dat de salarissen in Egypte heel erg laag liggen. Sommige Egyptenaren zijn voor hun inkomen zelfs geheel afhankelijk van fooien van de gasten. Ik heb eens gelezen dat het minimumloon zo rond de 700 Egyptische pond per maand ligt. (= 72,40)
Wanneer je aankomt op het vliegveld van Marsa Alam, kan het zijn dat bijvoorbeeld jongens je koffer voor je willen dragen. Ze blijven daarna meestal even wachten en vragen je soms naar Bakshees. Dit betekend fooi. Het is altijd verstandig voldoende kleingeld op zak te hebben om als fooi te geven. Velen verwachten voor elke bewezen dienst een kleine fooi. 1 of 2 euro is genoeg.
Ook wordt het geven van fooi aan de bemanning op onze boot zeer gewaardeerd. De bemanning staat de gehele week voor ons klaar en doen hun uiterste best om het ons naar de zin te maken.
Op de laatste avond van de dolfijnenreis heeft de bemanning een verrassing voor ons. Ze willen ons dan bedanken voor het vertrouwen in hun en dat doen ze op hun eigen manier. Voor die tijd laat ik een enveloppe rond gaan en daar kan je dan eventueel je fooi in doen. Het is natuurlijk geheel vrijblijvend als je fooi wilt geven. Het is dan ook aan jou of je geld in de enveloppe wilt doen of niet. Tijdens de verrassing voor ons, overhandig ik dan de enveloppe met de fooi aan de bemanning. Neem van mij aan dat dit echt zeer gewaardeerd wordt.

Enkele woorden in het Arabisch:

Hallo Salaama/aleikoem
Ja Naam/aywa
Nee Laa
Dank je Shokran
Alsjeblieft (geven) Afwan
Sorry Assef
Goedemorgen Sabah el Ghier
Goede avond Massa el Ghier
Goede nacht Tesbah ala Ghier
Welkom Marhaba
Tot ziens Salaam
Mijn naam is Ana ismy
Hoe gaat het Ez zayyek
Morgen Bokra
Vandaag En nahar da
Alsjeblief (als vraag)___ Min fadlak
Ik begrijp het niet Ana mish fahem
Kunt u mij helpen Moumkin tissah etnie
Hoe laat is het El-saa kem

Arabisch alfabet